Sociaal
Myanmar
Bevolking
Myanmar heeft ongeveer 55 miljoen inwoners. Het zijn veel verschillende etnische groepen, ⅔ van de bevolking zijn Birmanen, de rest zijn de etnische groepen; Shan (9%), Karen (6%), Rakhine (5%), Chinezen (3%) Rohingya 2,5% , Mon (2%) en de Kachin (1%). De gemiddelde levensverwachting van de bevolking van Myanmar is 66 jaar.
De Birmanen komen vooral in de laagvlaktes voor en zijn over het algemeen boeddhist. Zij zijn het belangrijkste deel van het leger, en zitten op belangrijke posities in de overheid. De Birmanen zorgen ervoor dat hun Birmaanse cultuur via staatsmedia en onderwijs wordt overgebracht op het hele volk (birmanisatie). De etnische groepen in minderheid wonen vooral in de bergachtige grensgebieden, zij hebben hun eigen taal, gewoontes en religie. De meeste etnische groepen in minderheid willen zich afscheiden of ze streven naar meer autonomie. Onder andere de Shan en Karen hebben al jaren een strijd met het leger van de Birmese junta. Dit heeft onder andere geleid tot een grote stroom vluchtelingen naar de buurlanden, zoals Thailand en Bangladesh.
Religie
Het grootste gedeelte van de bevolking is Boeddhistisch (89%), het Christendom is 4%, dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen en de islam is ook 4%, dat zijn dus ook ongeveer 2 miljoen mensen. Islam is er vooral in de westelijke deelstaat Rakine. 1 procent van de bevolking hangt het animistische geloof aan (geloof in geesten). De stamreligies van de bergvolkeren zijn sjamanistisch. In het leven van de Birmanen spelen geesten een belangrijke rol. De geesten stammen uit de tijd voor het boeddhisme. Volgens animisten heeft iedereen een persoonlijke beschermgeest. Er zijn 37 officiële geesten, zowel goede als kwade. Geesten en bijgeloof horen niet thuis in het Hinayana-Boeddhisme, maar vormen voor heel veel Birmanen een waardevolle aanvulling op het boeddhisme. Om de geesten gunstig te stemmen, brengen ze hen offers. Het centrum van de geestenverering is Mount Popa, ten oosten van Bagan. Op verschillende plaatsen in Myanmar worden elk jaar grote feesten ter ere van een bepaalde geest gehouden. Ook bijgeloof vormt een belangrijk aspect in het dagelijks leven van de Birmanen. Hierin zijn helderzienden, waarzeggers en astrologen van groot belang.
In Myanmar is godsdienstvrijheid, maar de boeddhisten hebben het over het algemeen veel makkelijker, bijvoorbeeld met een baan vinden bij de overheid.

Taal
Het Birmaans is de officiële taal, maar op kleine schaal wordt er ook Engels gesproken.
Verschillende etnische groepen hebben hun eigen taal.
Noord Thailand
Bevolking
In heel Thailand wonen ongeveer 69,5 miljoen mensen. Zij zijn over het algemeen erg gastvrij en vriendelijk. Men zegt zelfs dat Thailand het land is met de meest vriendelijke, beleefde en gracieuze mensen. In Noord-Thailand leeft de bevolking nog erg traditioneel. Ze wonen in bamboe hutjes en hebben geiten en kippen. Er word op het erf gekookt met een houtvuurtje. De bevolking van Thailand bestaat voor 95,9% uit Thai. De belangrijkste kleine groep zijn de Chinezen. Zij hebben een belangrijk aandeel in de handel-, bank- en transportwezen. De meeste Chinezen hebben de Thailandse nationaliteit en zijn zonder problemen geïntegreerd in de Thaise cultuur. In de bergen in het Noorden van Thailand wonen bergvolkeren, bijvoorbeeld de Karen, Meo, Lisu, Lawa, Lahu, Yao en Akha. Ze vallen op door hun taal, religie en kleding, en ze zijn het minst geïntegreerd in de maatschappij. Oorspronkelijk waren het aministen maar de meesten zijn bekeerd tot het Christendom of het Boeddhisme. De Karen is het grootste bergvolk. Ze wonen vooral langs de grens met Myanmar. Zij staan bekend door hun langnekken die ze hebben. De Padaung is een bevolkingsgroep verwant aan de Karen en zij wonen in de provincie Mae Hong Son, en zij staan ook bekend om hun langnekken. Zij leven van de toeristen.
Religie
Ongeveer 95% van de Thaise bevolking is een Theravada Boeddhist. Dat is ook de officiële godsdienst van Thailand. Ook is de bevolking erg bijgelovig. De Thaise mensen zijn heel open over hun godsdienst en er zijn vele mogelijkheden om boeddhistische tempels te bezoeken en te leren over het boeddhisme of om te leren mediteren. Vooral in tempels in Chiang Mai is er de mogelijkheid om met monniken te praten en te leren over het boeddhisme. De tweede grootste godsdienst van Thailand is de Islam, ongeveer 4% van de bevolking is moslim. De meeste moslims wonen in het zuiden van Thailand. Andere religies in Thailand zijn Hindoeïsme, Confucianisme, Taoïsme en het Christendom. Deze overige religies komen eigenlijk alleen voor in Bangkok omdat daar multi-culturele burgers wonen.
Taal
De officiële taal van Thailand is Thai, dat wordt ook wel Siamees genoemd. Naast Thai worden er vele verwante dialecten van het Thai gesproken. De mensen die hoger zijn opgeleid en de mensen die werken in de toeristenbranche spreken over het algemeen goed Engels. Ook zijn de meeste plaatsnamen en bezienswaardigheden in het Engels aangegeven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb