Fysisch

Myanmar

Klimaat

In Myanmar is een tropisch moessonklimaat. Er is een regenseizoen van eind mei tot midden oktober, een koel en droog seizoen van eind oktober tot midden februari en een heet en droog seizoen van eind februari tot midden mei. Ongeveer 50% van het land is bedekt met bos, waarvan een groot gedeelte tropisch regenwoud is, dat zich vooral bevindt bij de natte kustgebieden van Rakhine en Tanintharyi. Aan de rest van de kust is er een mangrove-begroeiing, en in de hoger gelegen gebieden zijn er bossen van eiken en dennen bomen. In het centrum van Myanmar ligt een relatief droog gebied met savannelandschap, er zijn vooral struiken, cactussen en grassen.

Bamboe wordt op veel plaatsen verbouwd en gebruikt voor traditionele woningbouw. Ook groeien er in de bossen veel soorten bamboe.

 

Wilde dieren

Over de toestand van de fauna in Myanmar is niet erg veel bekend door de ontoegankelijkheid van het land. De fauna heeft zwaar te lijden onder het illegaal kappen van bossen en de illegale jacht op de dieren. Jungle dieren zoals tijgers en luipaarden komen steeds minder voor. In het noorden leven wilde buffels, wilde zwijnen, herten, antilopen en olifanten. Die olifanten worden ook getemd of gefokt in gevangenschap, voor gebruik als werkdieren, voor met name de houtindustrie. Er zijn ook veel kleine zoogdieren, bijvoorbeeld apen, gibbons, vossen en tapirs. Er leven meer dan 800 vogelsoorten in Myanmar, waaronder de papegaaien, pauwen, fazanten, kraaien en reigers en in 2015 werd er een zangvogeltje ontdekt waarvan al 70 jaar werd gedacht dat het was uitgestorven. De Jerdon’s timalie, de vogel leeft in de graslanden van Myanmar. Er zijn ook nog vele reptielen, onder andere krokodillen, gekko’s, cobra’s, pythons en schildpadden. Als laatste leven er in de zee rond Myanmar onder andere dolfijnen, zeeschildpadden en honderden vissen, die een belangrijke voedselbron vormen.

 

Geografie

De oost en west grenzen van het land worden gevormd door gebergtes die de uitlopers vormen van de Himalaya. De hoogste berg ligt in de punt in het noorden van het land en heet de Hkakabo Razi (5881 m). Tussen deze gebergtes ligt de laagvlakte die gevormd wordt door de rivier de Irrawaddy en andere rivieren. In het oosten van het land ligt het Shan-plateau en verder is er nog de strook land op het schiereiland Malakka in het zuidoosten, de Tenasserim Strook. Ook liggen er veel eilanden voor de kust van Myanmar.

De hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw, die stad heeft bijna 1 miljoen inwoners. De hoofdstad ligt centraal in het midden van Myanmar.

De aan de kust liggende stad Rangoon (Yangon) was vroeger de hoofdstad en is de grootste stad van Myanmar met meer dan 4 miljoen inwoners. Een andere grote stad is Mandalay met net 1 miljoen inwoners, Mandalay ligt centraal in het midden net als Naypyidaw.

 

Noord Thailand

 Klimaat

In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat. De zomers zijn nat en de winters zijn droog. Er is niet veel last van zware regenval in Noord-Thailand. Het regenseizoen duurt van juli t/m oktober. Het beste seizoen om het land te bezoeken is tijdens het droogseizoen, deze duurt van november t/m februari. Houd wel rekening met de temperatuur tijdens je reis: overdag kan de temperatuur wel oplopen tot 34 graden, ‘s nachts kan de temperatuur ver dalen naar 10 graden. Doordat het landschap van Noord-Thailand een berglandschap is, zorgt dat voor een relatief koel klimaat in vergelijking met Centraal-Thailand.

 

Wilde dieren

Het ecosysteem op de hoogste berg van Thailand, de Doi Inthanon, behoort tot het sub-Himalayasysteem. Er leven veel zeldzame dieren, zoals vliegende eekhoorns, roodgetande spitsmuizen, Chinese pangolins (schubdieren) en Père-Davidsveldmuizen. Er leven ook veel vogels, bijvoorbeeld de blauwvleugelminla, groene cocha’s, roodkoptrogons en groenstaarthoningvogels. Het nationale park van Doi Inthanon is een beschermd natuurgebied waar veel trekvogels langskomen.

 

Geografie

Het noorden van Thailand heeft het mooiste landschap van heel Thailand. In het regenseizoen is de natuur op zijn mooist, alles is dan groen. Het noorden van Thailand is een bergachtig gebied begroeid met bos. Dat zijn vooral teakbossen. Maar ook is er veel tropisch regenwoud en daar zijn vele watervallen in te vinden. Naast de bergen en bossen bestaat het landschap in noord-Thailand uit groene valleien en rijstvelden. Veel van de oorspronkelijke vegetatie in Thailand heeft plaatsgemaakt voor cultures, savannes en secondaire vegetaties, zoals bijvoorbeeld bamboebos. In het Noorden van Thailand ligt de hoogste berg van heel Thailand, de berg ligt in het National Park Doi Inthanon, de berg genaamd Doi Inthanon is 2596 meter hoog. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In het park liggen een aantal dorpen waarin de Karen bergstammen wonen.

De belangrijkste en grootste stad van Noord-Thailand is Chiang Mai. Chiang Mai heeft ongeveer 150.000 inwoners. In Chiang Mai zijn meer dan 300 tempels te vinden, waaronder de tempels Doi Suthep in Chiang Mai en Wat Rong Khun in Chiang Rai. Andere bekende plaatsen in Noord-Thailand zijn Pai, Mae Hong Son en Chiang Rai. De belangrijkste rivieren in het Noorden van Thailand zijn Ping, Nan, Yom en Wang. Het noorden van Thailand bestaat uit 17 provincies.